niedziela, 3 kwietnia 2016

Ciasto marchewkowe



Składniki:

300g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200g cukru
4 jajka
1 szkl. oleju
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1/2 cytryny
200g marchewki


Wykonanie:

Wszystkie suche składniki wymieszaj w jednej misce: mąka, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona. Natomiast w drugiej misce zmiksuj jajka i dolewaj do nich po odrobinie oleju, później dodaj skórki z pomarańczy i cytryny oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj mikserem. Formę posmaruj masłem i wlej do niej ciasto. Piecz w 180 stopniach przez ok 1 godzinę i 30 minut do suchego patyczka. Ciasto polej lukrem.




1 komentarz:

  1. Ciasto marchewkowe i czekoladowe to moje ulubione. Bardzo często piekę sama i do wielu moich wypieków robię polewę z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ Jest idealna do wszystkich ciast, ciastek i deserów, bardzo prosta w wykonaniu i idealnie się rozprowadza. Polecam spróbować!

    OdpowiedzUsuń