środa, 30 marca 2016

Bukowińskie suropieki



Składniki:

600g filetów z piersi z indyka lub kurczaka albo kotletów schabowych bez kości
50g masła lub margaryny
1/2 szkl jasnego piwa lub wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szkl śmietany
1 niewielka pietruszka
1 cebula
1-2 buraki
1 średnia marchewka
1/4 niewielkiego selera korzeniowego
1 spore kwaskowate jabłko
100g pieczarek
garść suszonych śliwek bez pestek
1-2 łyżki rodzynek
sok z 1/2 cytryny
4-5 potłuczonych ziaren ziela angielskiego
4-5 ziaren jałowca
sól, pieprz
ewentualnie szczypta suszonego lubczyku
garść posiekanej natki pietruszki


Wykonanie:

Śliwki i rodzynki dokładnie umyj, zalej ciepłym piwem i odstaw na godzinę, a następnie śliwki pokrój na paseczki. Mięso lekko rozbij, natrzyj sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Oprósz mąką i podsmaż na maśle, zdejmij mięso z patelni. Warzywa i pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zeszklij na tłuszczu, dodaj przyprawy, namoczone śliwki i rodzynki wraz z piwem, wymieszaj na małym ogniu. Włóż do warzyw usmażone mięso. Śmietanę wymieszaj z koncentratem pomidorowym, zalej mięso z warzywami i duś na niewielkim ogniu 15 minut. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę, dodaj do mięsa. Duś jeszcze 10 minut, obficie posyp posiekaną zieleniną. Podawaj z frytkami lub grzankami.






1 komentarz: