Składniki: (12szt)
Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1 szkl. mleka
100 g roztopionego masła lub margaryny
90 g wiórków kokosowych
banan
Krem:
3 łyżeczki budyniu śmietankowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru
200 ml mleka
80 g miękkiego masła
Dodatkowo:
10 g uprażonych na patelni wiórków kokosowych
Wykonanie:
- Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodaj jajka, mleko oraz przestudzony, roztopiony tłuszcz. Składniki zmiksuj.
- Do ciasta wsyp wiórki kokosowe i starannie wymieszaj. Banan pokrój na mniejsze kawałki.
- Do specjalnej formy powkładaj papilotki do muffinek. Do każdej papierowej foremki nałóż łyżkę ciasta kokosowego dodaj kawałek banana i przykryj kolejną łyżką ciasta. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz przez 30 min (babeczki powinny się przyrumienić).
- Krem: Do rondelka wlej 150 ml mleka oraz cukier i cukier waniliowy. Zagotuj. W reszcie mleka rozrób budyń śmietankowy. Gdy mleko zacznie się gotować wlej mieszankę budyniową. Mieszaj aż budyń zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
- Masło utrzyj na puszystą masę, dodawaj po łyżce budyniu. Gotową masą udekoruj babeczki, posyp je uprażonymi wiórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz