sobota, 5 marca 2016

Muffinki z kokosem i bananem




Składniki: (12szt)

Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1 szkl. mleka
100 g roztopionego masła lub margaryny
90 g wiórków kokosowych
banan

Krem:
3 łyżeczki budyniu śmietankowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru
200 ml mleka
80 g miękkiego masła

Dodatkowo:
10 g uprażonych na patelni wiórków kokosowych


Wykonanie:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodaj jajka, mleko oraz przestudzony, roztopiony tłuszcz. Składniki zmiksuj.
  2. Do ciasta wsyp wiórki kokosowe i starannie wymieszaj. Banan pokrój na mniejsze kawałki. 
  3. Do specjalnej formy powkładaj papilotki do muffinek. Do każdej papierowej foremki nałóż łyżkę ciasta kokosowego dodaj kawałek banana i przykryj kolejną łyżką ciasta. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz przez 30 min (babeczki powinny się przyrumienić).
  4. Krem: Do rondelka wlej 150 ml mleka oraz cukier i cukier waniliowy. Zagotuj. W reszcie mleka rozrób budyń śmietankowy. Gdy mleko zacznie się gotować wlej mieszankę budyniową. Mieszaj aż budyń zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. 
  5. Masło utrzyj na puszystą masę, dodawaj po łyżce budyniu. Gotową masą udekoruj babeczki, posyp je uprażonymi wiórkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz