sobota, 5 marca 2016

Muffinki z czekoladą i kremem




Składniki: (12 szt)

Ciasto:
 2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1 szkl. mleka
100 g stopionego masła lub margaryny
tabliczka gorzkiej czekolady

Krem:
1 śnieżka
niecałe 200 ml mleka
2 łyżki kakao

Wykonanie:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodaj jajka, mleko oraz przestudzony, roztopiony tłuszcz. Składniki zmiksuj.
  2. Czekoladę pokrój na małe kawałeczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach (ja zrobiłam pół na pół) po czym dodaj do ciasta i starannie wymieszaj.
  3. Do specjalnej formy powkładaj papilotki do muffinek. Nałóż porcję ciasta. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz 30 min (babeczki powinny się przyrumienić). Muffinki można podawać na ciepło lub zimno, można je udekorować lukrem lub roztopioną czekoladą albo bitą śmietaną.
  4.  Krem: Do miski wsyp śnieżkę oraz dodaj do niej kakao. Wlej mleko i zmiksuj według przepisu na opakowaniu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz