piątek, 25 marca 2016

Babka Kawęczyńska



Składniki:

1 mała puszka brzoskwiń w zalewie
2 szkl. mąki pszennej
250g masła
4 jajka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
lukier biały
sól
bułka tarta i tłuszcz do posmarowania formy


Wykonania:

Masło stop i ostudź. Żółtka ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i stopiony tłuszcz, wyrób na jednolitą masę. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z ciastem. Przełóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Brzoskwinie odsącz z zalewy i podziel na niewielkie kawałki, ułóż na cieście. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) na 30-40 minut. Gotowe ciasto ostudź i polej lukrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz