Składniki: (forma 24x33)
Biszkopt:
9 jajek
1 i 1/2 szkl. cukru
cukier wanilinowy
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
1/2 l mleka
cukier do smaku
2 budynie śmietankowe
100 g wiórków kokosowych
100 g płatków migdałowych
1 szkl. ajerkoniaku
1 i 1/2 kostki masła
Smażony kokos:
100 g wiórków kokosowych
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
olejek śmietankowy lub waniliowy do smaku (niekoniecznie)
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka jajek oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli. Ubij białka, dodawaj do nich po łyżce cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym, ubijaj za każdym razem. Następnie dodaj po kolei żółtka cały czas ubijając. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito do masy jajecznej. Zmniejsz obroty miksera i delikatnie połącz składniki. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej na formę ciasto i wyrównaj. Piecz w 180 stopniach przez ok. 35 do 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu, ciasto przekrój na pół.
Masa:
Z mleka, cukru, budyniu ugotuj budyń i przestudź. Masło utrzyj dodając przestudzony budyń i szklankę ajerkoniaku. Masę podziel na dwie części: do jednej dodaj kokos, do drugiej płatki migdałowe.
Kokos:
Wiórki kokosowe wymieszaj z wszystkimi składnikami i usmaż na złoty kolor.
Przełożenie:
- 1/2 Biszkoptu
- Masa z wiórkami kokosowymi
- 1/2 Biszkoptu
- Masa z płatkami migdałowymi
- Smażony kokos
przy takiej pogodzie kawałek pysznego ciasta stawia na nogi i poprawia humor:)
OdpowiedzUsuń