środa, 27 kwietnia 2016

Rafaello migdałowe



Składniki: (forma 24x33)

Biszkopt:

9 jajek
1 i 1/2 szkl. cukru
cukier wanilinowy
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa:

1/2 l mleka
cukier do smaku
2 budynie śmietankowe
100 g wiórków kokosowych
100 g płatków migdałowych
1 szkl. ajerkoniaku
1 i 1/2 kostki masła

Smażony kokos:

100 g wiórków kokosowych
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
olejek śmietankowy lub waniliowy do smaku (niekoniecznie)


Wykonanie:

Biszkopt:

Białka jajek oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli. Ubij białka, dodawaj do nich po łyżce cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym, ubijaj za każdym razem. Następnie dodaj po kolei żółtka cały czas ubijając. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito do masy jajecznej. Zmniejsz obroty miksera i delikatnie połącz składniki. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej na formę ciasto i wyrównaj. Piecz w 180 stopniach przez ok. 35 do 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu, ciasto przekrój na pół.

Masa:

Z mleka, cukru, budyniu ugotuj budyń i przestudź. Masło utrzyj dodając przestudzony budyń i szklankę ajerkoniaku. Masę podziel na dwie części: do jednej dodaj kokos, do drugiej płatki migdałowe.

Kokos:

Wiórki kokosowe wymieszaj z wszystkimi składnikami i usmaż na złoty kolor.


Przełożenie:

  1.  1/2 Biszkoptu
  2.  Masa z wiórkami kokosowymi
  3.  1/2 Biszkoptu
  4.  Masa z płatkami migdałowymi
  5.  Smażony kokos

1 komentarz:

  1. przy takiej pogodzie kawałek pysznego ciasta stawia na nogi i poprawia humor:)

    OdpowiedzUsuń