czwartek, 21 kwietnia 2016

Szybkie ciasto z truskawkami



Składniki: (forma 24x33)

Biszkopt:

5 jajek
6 łyżek cukru
cukier wanilinowy
10 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa:

2 żółtka
1/2 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
200 g masła
2 łyżeczki cukru pudru
waniliowy serek homogenizowany (140 g)

Dodatkowo:

2 litrowe słoiki kompotu truskawkowego
2 galaretki truskawkowe


Wykonanie:

Biszkopt:

 Białka jajek oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli. Ubij białka, dodawaj do nich po łyżce cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym, ubijaj za każdym razem. Następnie dodaj po kolei żółtka cały czas ubijając. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito do masy jajecznej. Zmniejsz obroty miksera i delikatnie połącz składniki. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na formę ciasto i wyrównaj. piecz w 180 stopniach przez 25 minut.

Masa:

Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotuj budyń. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodaj przestudzony budyń. Następnie dodaj serek homogenizowany i wymieszaj szpatułką.

Dodatkowo:

Galaretki rozpuść w 3 szklankach wody z kompotu. Dodaj do galaretki owoce z kompotu.

Przełożenie:

  1. Biszkopt nasączony pozostałą wodą z kompotu
  2. Masa
  3. Galaretka

Kompot z truskawek możesz zastąpić mrożonymi lub świeżymi owocami i 3 szklankami wody, natomiast biszkopt możesz nasączyć posłodzoną herbatą :)



2 komentarze:

  1. świetny patent na wykorzystanie truskawek z kompotu bo te ze sklepu jeszcze niestety nie smakują :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń