Składniki: (forma 24x33)
Biszkopt:
5 jajek
6 łyżek cukru
cukier wanilinowy
10 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
2 żółtka
1/2 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
200 g masła
2 łyżeczki cukru pudru
waniliowy serek homogenizowany (140 g)
Dodatkowo:
2 litrowe słoiki kompotu truskawkowego
2 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka jajek oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli. Ubij białka, dodawaj do nich po łyżce cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym, ubijaj za każdym razem. Następnie dodaj po kolei żółtka cały czas ubijając. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito do masy jajecznej. Zmniejsz obroty miksera i delikatnie połącz składniki. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na formę ciasto i wyrównaj. piecz w 180 stopniach przez 25 minut.
Masa:
Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotuj budyń. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodaj przestudzony budyń. Następnie dodaj serek homogenizowany i wymieszaj szpatułką.
Dodatkowo:
Galaretki rozpuść w 3 szklankach wody z kompotu. Dodaj do galaretki owoce z kompotu.
Przełożenie:
- Biszkopt nasączony pozostałą wodą z kompotu
- Masa
- Galaretka
Kompot z truskawek możesz zastąpić mrożonymi lub świeżymi owocami i 3 szklankami wody, natomiast biszkopt możesz nasączyć posłodzoną herbatą :)
świetny patent na wykorzystanie truskawek z kompotu bo te ze sklepu jeszcze niestety nie smakują :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń