niedziela, 10 lipca 2016

Pieczone pierożki ze szpinakiem i fetą



Składniki:

 150 g masła
400 g ugotowanych ziemniaków
300 g mąki
1 łyżeczka soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
rozmącone jajko do posmarowania
500 g mrożonego szpinaku
300 g sera feta
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz
zioła: oregano, bazylia,

Wykonanie:

Wymieszaj potłuczone ziemniaki z masłem, mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na czas przygotowania farszu.
Rozmroź szpinak na małym ogniu. Dodaj startą fetę i przyprawy, dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Rozwałkuj ciasto, niezbyt cienko i wyciśnij z niego kółka o średnicy 10 cm. Na każdy kawałek nałóż sporą łyżkę farszu i zalep pierogi. Gotowe posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp na wierzchu ziołami.
Piecz przez 25 - 30 minut w 200 stopniach, aż będą ładnie przyrumienione.





1 komentarz: