wtorek, 4 lipca 2017

Babeczki piňa colada



Składniki (7-8 sztuk):

Ciasto:

125 g mąki pszennej
1 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru
125 g miękkiego masła
2 jajka
1 1/2 łyżki mleka
170 g ananasa

Krem:

80 g wiórek kokosowych
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
200 ml śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny

Wykonanie:

Ciasto:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Przesiej suche składniki do miski, dodaj masło i jajka, potem zmiksuj wszystko.Dodaj mleko do składników, które są w misce oraz posiekanego w drobną kostkę ananasa i miksuj, aż masa będzie jednolita. Przygotuj formę na muffinki, wyłóż ją papilotkami. Napełnij papilotki masą na 2/3 wysokości. Piecz ok. 20 minut, aż po naciśnięciu ciasto będzie wracało do swojego kształtu. Odstaw babeczki do wystygnięcia. Następnie zrób w nich otwory, aby można było je nadziać kremem (krem również nakładamy na wierzch babeczki).

Krem:

Kokos z mlekiem i cukrem gotuj w garnku 10 minut, aż masa zgęstnieje. Masę ostudź. Ubij kremówkę, dodaj do niej przestudzony kokos, delikatnie wymieszaj. Gdyby masa była zbyt płynna przygotuj żelatynę. Łyżeczkę żelatyny zalej łyżeczką zimnej wody, aby napęczniała, a następnie rozpuść w 2 łyżkach wrzącej wody i wymieszaj z kremem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz