wtorek, 11 lipca 2017

Wieprzowina po warszawsku


Składniki:

750 g chudej wieprzowiny pokrojonej w kostkę jak na gulasz
3-4 łyżki oliwy lub oleju
przyprawa warzywna typu Vegeta
1 cebula
250 g pieczarek lub boczniaków
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 mała puszka przecieru pomidorowego
garść zieleniny (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek, tymianek)
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki pszennej
sok z cytryny
sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso natrzyj sokiem z cytryny i przyprawą warzywną, zawiń w folie spożywczą i włóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Następnie obtocz mąką i obrumień na połowie tłuszczu, przełóż do formy do zapiekania. Cebulę zeszklij na tłuszczu, posyp papryką i wymieszaj na małym ogniu, dodaj do mięsa. Koncentrat pomidorowy rozprowadź w połowie szklanki ciepłej wody, zalej mięso i cebulę. Wstaw do nagrzanego piekarnika (160-180 stopni) na 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Pieczarki oczyść, poszatkuj, dodaj do mięsa i wymieszaj. Zapiekaj jeszcze 5 minut. Wyjmij z pieca, dodaj jogurt i posiekaną zieleninę, dobrze wymieszaj. Podawaj z makaronem, ryżem lub kaszą na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz