Składniki (24 babeczki):
150 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
350 g mąki pszennej
60 g kakao
250 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
240 ml kawy
240 ml maślanki
210 ml oleju
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra i dół). Posiekaj drobno czekoladę, wrzuć do miski, dodaj suche składniki. Zmiksuj mokre składniki w osobnej misce, i stopniowo dodawaj do suchych składników, miksując do osiągnięcia jednolitej masy. Papilotki napełnij do 2/3 wysokości. Piecz 20 min. Odstaw babeczki do ostygnięcia. Swoje babeczki nadziałam dżemem truskawkowym.
Przepis pochodzi z książki "Sezonowe słodkości " CUPCAKE JEMMA.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladowe wypieki i sama bardzo często je piekę. Im więcej czekolady tym lepiej więc do takich babeczek dodaję jeszcze zawsze polewę czekoladową. Najlepszy przepis na polewę to https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ Jest bardzo błyszcząca, baardzo łatwo się rozprowadza i jest zwyczajnie pyszna. Polecam przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń