niedziela, 29 maja 2016

Ciasto pomarańczowo - pomarańczowe



Składniki: (forma 24x33)

Biszkopt:

5 jajek
5 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa:

2 budynie śmietankowe
1/2 l. soku pomarańczowego
200 g masła
4 łyżki cukru pudru
200 ml. soku pomarańczowego

Dodatkowo:

3 pomarańcze
3 szkl soku pomarańczowego
2 galaretki pomarańczowe
26 szt herbatników kakaowych


Wykonanie:

Biszkopt:

Białka jajek oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli. Ubij białka, dodawaj do nich po łyżce cukru, ubijaj za każdym razem. Następnie dodaj po kolei żółtka cały czas ubijając. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito do masy jajecznej. Zmniejsz obroty miksera i delikatnie połącz składniki. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej na formę ciasto i wyrównaj. Piecz w 180 stopniach przez ok. 20 min.

Masa:

Z 1/2 litry soku pomarańczowego oraz budyni śmietankowych ugotuj budyń i wystudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając po łyżce przestudzony budyń oraz dodatkowo 200 ml. soku pomarańczowego.

Dodatkowo:

Na soku pomarańczowym ugotuj galaretki i odstaw do lekkiego stężenia, w międzyczasie przygotuj owoce. Nożem zetnij skórkę pomarańczy, tak aby nie uszkodzić miąższu, następnie wytnij cząstki, które są między białymi błonami.


Przełożenia:

  1. Biszkopt
  2. Masa
  3. Herbatniki
  4. Pomarańcze
  5. Galaretka 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz