niedziela, 19 czerwca 2016

Tort z hitami



Składniki: (forma o średnicy 24 cm)

Ciasto czekoladowe:

85 g masła
200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 jajka, żółtka i białka osobno
1/3 szkl. cukru pudru
szczypta soli

Masa:

250 g serka mascarpone
100 ml śmietany kremówki
5-6 szt ciasteczek "Hit" o smaku mleka skondensowanego
ok. 50 ml mleka
3 łyżeczki cukru pudru

Polewa:

3 łyżki wrzącej wody lub mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100 g masła

Dodatkowo:

ok. 1 kg truskawek


Wykonanie:

Ciasto czekoladowe:

Masło i posiekaną drobno czekoladę, kawę włóż do miski i rozpuść w kąpieli wodnej na gładką i błyszczącą masę. Zdejmij z kąpieli wodnej i lekko przestudź. Do masy dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Odstaw. W mikserze ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj cukier puder stopniowo, łyżka po łyżce cały czas ubijając. 1/3 ubitych białek dodaj do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj (uważaj aby białka nie opadły). Tortownicę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez ok 20 minut. Ciasto bardzo rośnie, ale podczas studzenia opada. (w składnikach podałam produkty które są na jeden blat ciasta natomiast potrzebne są dwa)

Masa:

Ciasteczka zmiksuj w blenderze na "piasek". Przełóż do miski, dodaj do nich serek mascarpone oraz ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. Wymieszaj. W razie gdyby masa była zbyt gęsta dolej do niej mleko, aż uznasz że jest już w odpowiedniej konsystencji. Posłodź cukrem pudrem. (ja dodałam 3 łyżeczki, nie chciałam żeby masa była bardzo słodka)

Polewa:

Do rondelka wlej mleko i rozpuść w nim cukier, następnie dodaj małe kosteczki masła, rozpuść je w zdejmij z ognia i wsyp przesiane kakao. Mieszaj energicznie, aby powstała gładka i lśniąca masa, studzimy.

Truskawki:

Wybierz truskawki, którymi udekorujesz boki tortownicy i przekrój je na pół. Resztę truskawek pokrój w kosteczkę.

Przełożenie:

  1. Blat czekoladowy
  2. 1/2 Masy
  3. Połówki truskawek ułożone przy boku tortownicy oraz truskawki pokrojone w kostkę wyłożone na masę
  4. 1/2 Masy
  5. Blat czekoladowy
  6. Polewa

Ten tort dodatkowo ozdobiłam truskawkami moczonymi w gorzkiej czekoladzie




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz