środa, 1 czerwca 2016

Pieczone ziemniaki



Składniki:

1 kg młodych ziemniaków
ok 1/4 kostki masła
koperek
szczypiorek
sól
suszony majeranek
suszona bazylia
suszone oregano
słodka papryka
100 g sera żółtego

Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie umyj ale ich nie obieraj. Wszystkie kartofle ponacinaj (staraj się nie ponacinać ich do końca). Pomiędzy nacięcia umieść masło. Ziemniaki poukładaj w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym uprzednio tłuszczem. Posyp koperkiem, solą, majerankiem, bazylią, oregano i papryką. naczynie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piecz godzinę. Po godzinie zdejmij folie, posyp ziemniaki startym serem i piecz jeszcze 15 - 20 min tak aby się przyrumieniły. Po wyciągnięciu z piekarnika posyp jeszcze raz świeżym koperkiem i szczypiorkiem.

Ja podałam je z domowym sosem czosnkowym (ponieważ został mi jeszcze po grillu) ale myślę, że można je podawać z mięsem lub po prostu jako przekąskę. ;)

3 komentarze:

  1. ja zazwyczaj ziemniaki przed pieczeniem gotuję w wodzie, bo gdybym miałam surowe piec w piekarniku to huhuhu mojemu piekarnikowi zajęłoby to 2 godziny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze tez tak myslalam ale sprobowalam i sie upiekly.

      Usuń
  2. Ale robisz smaka 😍😍😍
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/


    OdpowiedzUsuń