czwartek, 17 marca 2016

Kotlety z białej kapusty



Składniki:

mała kapusta
jajko
cebula 1 duża lub 2 małe
2 łyżki masła
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Wykonanie:

Ugotuj kapustę w osolonej wodzie. Następnie odciśnij i pokrój. Przełóż na patelnie i trochę podsmaż aby reszta nieodciśniętej wody wyparowała. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Wymieszaj ją z kapustą. Odstaw do ostygnięcia. Gdy kapusta ostygnie przenieś ją do miski, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem oraz dodaj trochę bułki tartej w razie gdyby kapusta była zbyt mokra. Wszystko wymieszaj. Formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na oleju. podawaj z ziemniakami, surówką czy jak w moim przypadku z kiszonym ogórkiem.

Do takich kotlecików można dodać jeszcze suszone grzyby lub pieczarki :)

1 komentarz:

  1. Moje smaki- ostatnio pochłaniam kapustę codziennie, tak mi smakuje! Wypróbuję przepis w weekend :)

    OdpowiedzUsuń