środa, 2 marca 2016

Kruche ciasteczka z dżemem



Składniki:

Ciasto kruche:
3 szkl. mąki pszennej
200 g masła
2 żółtka
1/3 szkl. kwaśnej śmietany
3/4 szkl. cukru pudru

Dodatkowo:
dżem (ja użyłam dżemu morelowo - gruszkowego oraz gruszkowego)
cukier puder do posypania


Wykonanie:

              Na stolnice przesiej przez sitko mąkę i cukier puder, masło wyjmij z lodówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj śmietanę i żółtka. Wszystko razem posiekaj następnie zagnieć ciasto (ciasto jest dość twarde w razie potrzeby można dodać łyżkę lub dwie śmietany)  i uformuj w kule, owiń w folie spożywczą i wsadź na 30 min do zamrażarki lub na godzinę do lodówki. po tym czasie ciasto wałkujemy na 3-4 mm grubości, wytnij kwadraciki 6x6 cm, do środka nałóż dżem, rogi złącz u góry i delikatnie boki. Piecz w 180 stopniach przez ok. 20 min. Po upieczeniu obficie potrzep cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!

1 komentarz: